Skriftstørrelse

Bål og grill

Generelt bålforbud

• I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september.
  • I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i eller i nærheten av skog og annen utmark.
  • Det er lov til å grille på stranden og på fjellet i god avstand fra skog og vegetasjon.
  • Du kan også grille i egen hage da den regnes som innmark og omfattes dermed ikke av forbudet.

Lokalt forbud

Totalt bålforbud

• Hvis faren for skogbrann er høy kan brannvesenet legge ned totalforbud om å gjøre opp ild utendørs.
  • Det betyr at du heller ikke har lov til å grille eller tenne bål verken i skog, mark eller på stranden.
  • Grilling i egen hage er som regel tillatt, så lenge du passer godt på.

Meldeplikt

• Du må søke om tillatelse for flatebrenning og sviing
  • Alt av søknader må sendes skriftlig til brannvesenet. I hver enkelt sak blir brannfaren vurdert i forhold til sted og årstid
  • Når sviingen starter skal du i tillegg gi melding til 110 sentralen på Agder, på telefon 370 65 550

Tips til trygg bålbrenning

• Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.

• Last updated on .

Audnedal kommune